مهاجرت به نروژ
در کشور نروژ تمامی امکانات لازم برای یک زندگی شاد و راحت در اختیار مهاجران قرار می گیرد.
اگرچه در مورد بعضی مشاغل خاص مجوز ورود به کشور نروژ قبل از جستجوی کار در اختیار متقاضیان قرار می گیرد، اما بطور معمول برای اخذ مجوز کار این کشور باید از قبل از کارفرما پیشنهاد شغلی داشته باشید و درآمد این شغل نیز باید متناسب با استانداردها و عرف این کشور باشد. دریافت مجوزکار کشور نروژ برای مشاغلی که به صنایع نفت و گاز و یا فعالیت های تحقیقاتی مربوط نمی شوند، کمی دشوار است؛ چراکه معمولا کارفرماها تمایل زیادی به مراحل اداری زمان بر و کاغذبازی رایج در روند اخذ مجوز کار ندارند.
پیدا کردن کار در کشور نروژ
نروژ کشور کوچکی است، با این وجود همیشه در برخی مشاغل در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات، ساخت و ساز و بهداشت و درمان نیاز به نیروی کار داشته است. بیشتر فرصت های شغلی در کشور نروژ مربوط به صنایع تولید انرژی هستند که متاسفانه به دلیل کاهش فعالیت این صنایع در سالهای اخیر، رقابت بر سر سمت های شغلی مختلف در این قبیل شرکت ها بسیار زیاد شده است.
اکثر مردم کشورنروژ به زبان انگلیسی تسلط کافی دارند و در موقعیت های مختلف از این زبان زیاد استفاده می کنند. بنابراین برخلاف بسیاری از کشورهای مهاجرپذیر تسلط به زبان انگلیسی برای افراد تازه وارد امتیاز ویژه ای محسوب نمی شود و در نتیجه مهاجرین برای پیدا کردن کار در کشور نروژ به مهارت ها و تجربه هایی غیر از زبان انگلیسی نیاز دارند تا آنها را از بقیه افراد متمایز کرده و به آنها در چالش پیداکردن کارکمک کند.
علاوه بر این در کشور نروژ بسیاری از مشاغل اصلا در مطبوعات و وبسایت ها آگهی نمی شود و افراد از طریق ارتباطات و معرفی از طریق آشنایان به آنها دسترسی پیدا می کنند؛ بنابراین داشتن شبکه ارتباطی وسیع و حرفه ای با صاحبان این مشاغل ازخارج از کشور بسیار ضروری وکمی دشوار است، مگراینکه متقاضی در سطحی بسیار حرفه ای یا علمی مشغول به کار و فعالیت در سطح بین المللی باشد.
شغل های سطح بالا و حرفه ای در کشور نروژ به غیر از مشاغل فصلی و پاره وقت، بیشتر در رشته های مهندسی و ساخت و ساز، فن آوری اطلاعات و ارتباطات و یا تحقیقات در دسترس است.
:پیشنهاد می شود برای اطلاعات بیشتر این مقاله ها را نیز مطالعه نمایید
–ویزای نیروی کار ماهر – ویزای کاریابی – ویزای مشاغل فصلی
پیدا کردن محل اقامت در کشور نروژ
پیداکردن محل اقامت در کشور نروژ بویژه در شهرهای بزرگ و در فصل تابستان که دانشجویان برای یافتن محل زندگی به این کشور هجوم می آورند، نسبتا دشوار است.
معمولا بسیاری از تازه واردان و مهاجرین به کشورنروژ ابتدا در منازل موقتی بصورت کوتاه مدت مستقر شده و همزمان بدنبال جای ثابت و مناسب تری برای اقامت می گردند.
روش پیدا کردن محل اقامت اعم از خانه، آپارتمان یا اتاق ساده ، یکسان است و اغلب با مراجعه به یکی از بازارهای آنلاین اینترنتی از قبیل Fin.no شروع می شود. برخی از مهاجرین نیز از کارفرمای خود در این زمینه کمک می گیرند.
یکی ازمشکلات مالی مهاجرین در بدو ورود به این کشور، پرداخت همزمان 3 ماه کرایه منزل به عنوان پیش پرداخت است که در این کشور بسیار رایج است.
یادگیری زبان نروژی
برای سفر به کشور نروژ و زندگی در آن نیازی به دانستن زبان نروژی نیست، اما برای دریافت اقامت دائم نروژ یا شهروندی این کشور، ارائه مدارک قانونی نشان دهنده تسلط شما به این زبان ضروری است.
با وجود اینکه دانستن زبان نروژی برای ورود به این کشور ضروری نیست و علی رغم اینکه تقریبا تمام اهالی این کشور حداقل در حد متوسط به زبان انگلیسی تسلط دارند، اما در بسیاری مواقع پیدا کردن کار برای مهاجران بدون تسلط نسبی به زبان نروژی و تنها با تکیه به زبان انگلیسی کمی دشوار است و ممکن است باعث محدود شدن انتخاب های آنها شود.
محل زندگی در کشور نروژ
انتخاب محل زندگی در کشور نروژ تا حد زیادی به سلیقه و محل کار شما بستگی دارد. اما اغلب بسته به اینکه نیاز به شغل شما تا چه اندازه زیاد باشد، مجبورید درمنطقه ای در مجاورت محل کار خود زندگی کنید. در صورتیکه شغل شما محدودیتی در انتخاب محل زندگی شما ایجاد نمی کند و یا ترجیح می دهید ابتدا در مکانی ساکن شده و سپس بدنبال کار مورد نظرخود باشید، لطفا به موارد زیر توجه کنید.
شهرهای کشور نروژ در مقایسه با استانداردهای جهانی کوچک هستند. برای مثال شهر “تروندهایم” با کمتر از 200 هزار نفر جمعیت سومین شهر بزرگ این کشور به حساب می آید. در بهترین مواقع سال این شهر بسیار کوچک به نظر می رسد و در تابستان که بسیاری از دانشجویان برای تعطیلات به شهرهای خود برمی گردند، از آنهم کوچک تر به نظر می آید.
هزینه محل اقامت در کشور نروژ در خارج از 10 شهر اصلی آن بسیار مناسب است اما در شهرهای کوچک موقعیت های شغلی نیز به مراتب کمتر است. در صورت علاقه به کار در صنایع غذاهای دریایی یا کشاورزی و زندگی در محیط های کوچک روستایی و آرام، با اقامت در یکی از شهرهای کوچک این کشور می توانید در هزینه های زندگی خود صرفه جویی کنید.
اقامت دائم کشور نروژ
افرادی که برای مدت مشخصی (معمولا 4 تا 7 سال) در کشور نروژ اقامت قانونی و مجوز کار داشته اند، می توانند برای اقامت دائم یا شهروندی این کشور اقدام کنند.
علاوه بر این در صورت داشتن مجوز اقامت دائم دیگر نیازی به تمدید مجوز کار این کشور نیست و افراد در صورت بیکاری یا از دست دادن شغل از حقوق و مزایای یکسان با شهروندان نروژی برخوردار خواهند بود.
درحال حاضر با گرفتن شهروندی کشور نروژ، پاسپورت کشور شما باطل می شود اما مقامات دولتی این کشور در حال مذاکره و تصمیم گیری برای اعطای شهروندی دوگانه به برخی اتباع خارجی هستند و به نظر می رسد که قانون و لوایحی در این زمینه در حال تصویب است.
نکات مهم درباره سبک زندگی نروژی ها
کار برای زندگی نه زندگی برای کار– مردم نروژ بیش از هر کشور دیگری به تعطیلات و آخر هفته ها اهمیت می دهند. تعطیلات طولانی از قبیل تعطیلات تابستانی در این کشور بسیار رایج است و همه در تلاشند بیشترین لذت را از این فرصت ها برده و به تجدید قوا و روحیه بپردازند.
کار داوطلبانه – صرف وقت برای کارهای داوطلبانه از قبیل تمیز کردن خیابان های اطراف محل سکونت از اصول مهم فرهنگ مردم در کشور نروژ است.
قانون ژانته(Jante) – این قانون تا حد زیادی نشان دهنده نرم و عرف رایج بین مردم کشورهای اسکاندیناوی است و بر اساس آن منافع جمع بر منفعت تک تک مردم برتری دارد و به رخ کشیدن دستاوردها و موفقیت های فردی یا حسادت به داشته های دیگران رفتار پسندیده ای نیست.
کوشلی(Koselig)– این واژه در فرهنگ کشور نروژ و سایر کشورهای شاد دنیا (بر اساس آمار3 کشور دانمارک، فنلاند و نروژ شادترین کشورهای دنیا شناخته شده اند) به معنی لذت بردن از معاشرت با دیگران و ارتباط قوی با طبیعت است. هیگی ها (Hygge) یا پیروان این سبک از زندگی نیز در سال های اخیر طرفداران بسیاری داشته اند.
زندگی دیجیتال– جامعه کشور نروژ و بقیه کشورهای منطقه نوردیک(Nordic) به ابزار و وسایل دیجیتال وابستگی زیادی دارند. برای مثال اغلب مردم بجای جابه جا کردن پول نقد همیشه از دستگاه های خود پرداز، دبیت کارت وکارت های اعتباری استفاده می کنند و بیشتر خریدها و پرداخت های خود را با موبایل انجام می دهند.
سفر با هواپیما- اغلب مردم در این کشور برای سفر به شهرهای مختلف از هواپیما استفاده می کنند و برخی نیز بطور منظم در طول هفته برای رسیدن به محل کار با هواپیما در شهرها جابجا می شوند.
سفر با سایر وسایل نقلیه به دلیل جغرافیا و طبیعت زیبای کشور نروژ بویژه برای توریست ها بسیارجذاب، اما برای نیازهای روزمره و سفرهای هرروزه زمان بر است. اگر به تازگی وارد کشور نروژ شده اید لازم است در سایت های فروش بلیط هواپیما ثبت نام کنید تا در زمان نیاز از زمان بندی و برنامه پروازهای مختلف مطلع شوید.
هزینه لازم برای سفر به کشور نروژ
چنانچه به طور جدی قصد دارید به یکی از کشورهای اسکاندیناوی نقل مکان کنید، باید بدانید که استاندارد حقوق دریافتی در مشاغل مختلف در این کشور نسبتا بالاست، اما در عوض هزینه های زندگی نیز بسیار زیاد است که در عمل مزیت حقوق بالا در این کشور را خنثی می کند.
مقدار پولی که برای زندگی در کشور نروژ لازم دارید از 2 منبع تامین میشود. نخست میزان درآمد شماست. اگر از یکی از کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا یا منطقه اقتصادی اروپا به کشور نروژ مهاجرت می کنید، درآمد شما در این کشوربسته به مجوز کاری که دریافت کرده اید، متفاوت و معمولا در مشاغل غیر تخصصی بسیار اندک است و برای هزینه های زندگی در این کشور کافی نیست.
دومین منبع مقدار پولی است که برای هزینه مهاجرت و هزینه محل اقامت همراه خود دارید و تا زمانیکه در یک بانک در این کشور حساب باز کرده و حقوق ثابت ماهیانه خود را دریافت کنید، از آن استفاده می کنید.
به احتمال زیاد هزینه مسکن سنگین ترین هزینه ایست که هنگام سفر به کشور نروژ مجبور به تحمل آن خواهید بود و در صورتیکه از طریق کارفرمای خود در این کشور مکانی برای اقامت به شما پیشنهاد نشود، باید اجاره 3 ماه محل سکونت خود را به عنوان ضمانت بصورت یکجا پیش پرداخت کنید.
تحصیل در کشور نروژ
تحصیل در دانشگاه های دولتی کشور نروژ برای دانشجویان بین المللی مجانی است و این موضوع علی رغم هزینه های بالای زندگی، دانشجویان علاقه مند بسیاری را برای ادامه تحصیل به این کشور جذب کرده است.
از طرفی، درست به همین دلیل و نیز به دلیل کوچک بودن کشور دانمارک و تعداد کم دانشگاه های دولتی مجانی در این کشور، رقابت برای پذیرش دانشجویان خارجی بسیار شدید است. در مجموع فقط 200 رشته در مقطع کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی و بقیه رشته ها به زبان نروژی یا ترکیبی از دو زبان نروژی و انگلیسی به دانشجویان ارائه می شوند.
رشته های کارشناسی تقریبا همه به زبان نروژی هستند که دانشجویان خارجی نیز به شرط داشتن مدارک لازم تسلط به زبان نروژی، در این مقطع پذیرفته می شوند.
معمولا دانشجویان دوره های کارشناسی باید ابتدا دوره فشرده 1 ساله زبان نروژی را در این کشور بگذرانند و سپس در رشته مورد نظر خود شروع به تحصیل کنند.
فرصت ادامه تحصیل برای دانشجویان خارجی در بیشتر رشته ها وجود دارد اما معمولا رشته های مهندسی(بویژه مهندسی انرژی و مهندسی دریا)، مطالعات زبان و فرهنگ کشورهای نوردیک ( کشورهای اسکاندیناوی بعلاوه فنلاند و ایسلند) و مطالعات قطب شمال، بیشتر از بقیه در این دانشگاه ها ارائه می شوند.
بسیاری از دانشگاه ها و مراکز آموزشی دولتی در کشور نروژ با بودجه دولتی اداره می شوند و دولت این کشور به آموزش عالی به عنوان عاملی موثر در رشد جوامع این کشور اهمیت بسیار می دهد. بنابراین بر اساس قانون موسسات آموزشی دولتی در کشور نروژ از دانشجویان نروژی و نیز دانش جویان خارجی اتباع تمامی کشورها هیچ شهریه ای دریافت نمی کنند.
بهترین پیشنهاد این است که قبل از ورود به خاک کشور نروژ، یادگیری زبان نروژی را آغاز کنید که امروزه با وجود امکانات، سایت ها و برنامه های مختلف آموزش مهارت های شنیداری و درک مطلب انواع زبان های خارجی، اصلا کار دشواری نیست.
www.norway.no : سفارت نروژ در ایران